9 Tip Meningkatkan Keuntungan Bisnes Burger Tepi Jalan Hingga 5 Angka Sebulan

Bisnes burger tepi jalan (bisnes burger jalanan) ada kelebihan tersendiri berbanding perniagaan burger jenama antarabangsa di dalam Mall atau premis canggih rumah kedai.

Kelebihan besarnya berkaitan kos operasi yang tidak tinggi namun berpotensi mendapat untung yang tinggi.

Kos sewa mungkin tiada langsung! Kalau ada, sangat rendah. Staff pula tidak perlu ramai. Yang lebih sikit mungkin kos bahan mentah.

Berbanding di dalam Mall yang sesekali sahaja ramai pengunjung, mereka yang lalu lalang di jalanan semestinya ramai!

Kiranya pemilik bisnes burger jalanan pandai mempromosikan bisnesnya, pasti ramai pelanggan yang singgah membeli burger hingga mungkin tidak terlayan.

Ada 8 cara yang boleh pemilik bisnes burger jalanan lakukan sebagai cara mempromosikan bisnes burgernya itu:

tip tingkatkan jualan burger
Gambar Google

1# Mesti Ada Kad Bisnes.

Sesiapa pun yang ada bisnes, mesti ada kad bisnes. Jangan ingat bisnes besar je mesti ada kad bisnes. Bisnes kecil pun patut ada.

Yang penting tercatat lokasi bisnes dan No.HP. Dan tulisan besar… BOLEH BOOKING BURGER MELALUI PHONE!

2# Buat Kad Ahli

Bisnes burger jalanan pun boleh buat kad ahli macam Kad Keahlian SOGO atau Kad Ahli Mydin.

Atau buat Kad Pembelian. Setiap kali pelanggan beli burger, peniaga perlu cop (buat cop kecil) kad. Pada pembelian ke5, ke10, ke15 dan seterusnya beri diskaun separuh harga.

Atau apa-apa pemberian yang menarik sebagai menghargai pelanggan tetap ini.

3# Burger Paling Mahal + Hadiah!

Tambah ‘pemberian hadiah’ untuk belian burger special paling mahal yang dijual. Sebotol air minuman sudah memadai. Air minuman ini boleh beli borong pada harga murah.

Tidak rugi apa-apa pemberian air minuman percuma ini. Yang penting hati pelanggan dapat ‘ditawan’.

4# Tambah Sos Istimewa.

Cipta sos istimewa yang boleh menjadi ‘trademark rasa’ untuk burger yang kita jual. Masak sendiri. Cari resepinya dalam buku resepi, google atau  minta resepi  dari keluarga.

Mungkin ianya sejenis sambal!

Sos atau sambal ini akan membuatkan rasa burger kita lain dari yang lain. Tiada rasa seumpamanya kecuali burger yang kita jual.

5# Buat SOP Kerja

McD atau jenama burger lainya mempuyai SOP kerja yang khusus dalam pengeluaran dan penjualan burger mereka. SOP ini memastikan bentuk, isi dan rasa burger serta masa yang diambil untuk menyiapkan burger itu sama sahaja walau siapa pun staff yang buat kerja.

Bisnes burger jalanan pun patut ada SOP ini. Jadi tidak akan timbul isu di mana pelanggan, mahukan burger yang dibuat oleh boss sahaja atau satu-satu staff sahaja. SOP akan memastikan burger yang dibuat oleh boss atau mana-mana staff adalah sama sahaja.

SOP juga untuk memastikan burger yang dibuat adalah ‘burger yang sama’ sejak mula bisnes sampai bila-bila selagi berbisnes burger.

6# Berikan Cenderahati

Cenderahati atau hadiah ini tidak sama dengan +hadiah belian burger paling mahal.

Mungkin sesekali terutama pada perayaan atau peristiwa tertentu seperti hari jadi boss, beri offer kepada pelanggan, ‘beli satu percuma satu’ dan sebagainya yang difikirkan patut.

Cenderahati ini adalah tambahan kepada +hadiah sebagai menghargai pelanggan dan sebagai cara memikat hati mereka untuk kekal sebagai pelanggan tetap.

7# Buat Risalah Penerangan

Buat pengiklanan secara offline melalui pengedaran risalah atau flyers. Edarkan sekitar 5-7 kilometer lingkungan kawasan kita berniaga.

Elakkan meletak flyers ini dalam raga motor atau di pengelap kereta. Hampir kesemua pemilik kenderaan akan menganggap flyers pada kenderaan mereka adalah ‘sampah!’

Buat 3 cara sahaja. Letak pada peti surat rumah, letak pada peti surat pejabat dan bagi kepada ‘tangan’ orang.

8# Promosi Melalui Online

Jangan lupakan media sosial. Cipta satu facebook page khusus untuk bisnes burger ini. Begitu juga Instagram. Jangan gunakan yang peribadi.

Muat naik gambar dan tulis aktiviti menarik seputar bisnes burger jalanan.

Kalau perlu belajar penggunaan media sosial ini untuk bisnes, pergilah belajar. Laburkan sedikit duit untuk belajar, sama ada belajar di seminar atau melalui ebook.

Jika ada kemahiran menulis yang baik, binalah satu blog untuk bisnes burger jalanan ini. Impaknya mungkin lebih.

9# Tambah ilmu

Ini juga penting. Ilmu perniagaan, terutama ilmu berkait dengan perniagaan burger perlu ditambah dari masa ke semasa. Idea-idea semasa untuk meningkatkan bisnes perlu digali, terutama yang berkaitan pemasaran.

Penambahbaikan bisnes dari masa ke semasa perlu dilakukan. Ilmu perniagaan bisnes burger yang dikumpulkan dalam sebuah ebook oleh Tuan Afiq, anak kepada Jutawan Senyap Dato’ Rusly boleh dijadikan panduan.

Bisnes burger jalanan, bila diuruskan seperti yang sepatutnya dengan ilmu yang betul dan cara pemasaran yang mengikut trend semasa, boleh mengalahkan bisnes burger di mall-mall besar.

= = =

Rujukan lain yang berkaitan:

>>> PANDUAN BERNIAGA DI FACEBOOK GUNA FANPAGE <<<

Gaji Penjual Burger Tepi Jalan RM10,000 Sebulan!

Wow! Betul ke? Pendapatan penjual burger boleh cecah RM10k sebulan?

Pengurus Premis Makanan Segera Burger seperti McD pun gajinya tidak sampai RM10k. Jadi, memang ramai tidak percaya penjual burger tepi jalan mampu meraih RM10k sebulan.

Kalau bekerja sebagai pegawai kerajaan, gaji RM10k ini mungkin ketua pengarah apa-apa jabatan. Dan CEO atau ketua apa-apa projek bagi pihak swasta.

Dara-dara dan mak dara yang selalu beli burger dengan abang burger tepi jalan memang tidak akan percaya, abang burger yang tidak berapa ‘dipandang’ itu penuh poketnya dengan RM10k.

Bila datang beli burger tepi jalan, cuba sesekali tanyakan berapa purata jualan burger sehari dan kira dengan harga burger yang dijual.

Sesekali bila membeli burger tepi jalan, tanyakan berapa purata jualan mereka sehari dan kira dengan harga burger yang dijual.

Satu gerai burger di hadapan sebuah bangunan pejabat dapat menjual habis purata 200 biji burger sehari dengan harga RM3. Dulu harga ini mahal, kerana harga biasa adalah RM2.50 sahaja. Sekarang RM3 adalah harga biasa. Malah boleh dikatakan murah. Biasa harga murah sekarang adalah RM3.50.

Ini kiraan mudah.

Harga 1 burger daging – RM3.00

Kos burger +- = RM1.00

Untung = RM2.00

Jadi 200 biji x RM2 = RM400 sehari.

Kalau sebulan = RM400 x 30 = RM12000. Jadi 12 ribu bukan 10 ribu. Kalau gerai mereka di kawasan lebih ramai orang, bayangkan purata jumlah jualan mereka.

Jadi dara-dara tu, jangan pandang sebelah mata abang penjual burger. Mereka kelihatan selekeh tapi poket mereka tebal. Rugilah kalau singkirkan mereka sebagai calon suami.

Mak dara pula, jangan melarang kalau anak dara jatuh cinta dengan penjual burger. Mereka juga ‘layak’ jadi menantu.

“Orang lihat, bisnes burger macam tidak ada untung. Tetapi apa yang saya boleh cakap… cubalah berniaga,” kata Mior Asyraf Hizaq Zulkefli.

Siapa Mior Asyraf Hizaq Zulkefli ini? Cerita sensasinya mendapat RM12,000 sebulan dengan menjual burger memang memberi inspirasi.

Apa yang membuatkan seorang penjual burger mendapat RM10-12 ribu sebulan sedangkan yang lain hanya cukup-cukup makan sahaja?

Ada 3 perbezaan nyata yang boleh kita perhatikan pada penjual burger.

#1 Tahap masak daging

Memasak daging bukan sekadar letak daging atas kuali. Bolak balik dua tiga kali, sudah siap.

Daging yang tidak konsisten cara masaknya, hari ini kita beli dagingnya separuh masak. Besok pula terlebih garing. Selepas itu memang tidak akan datang beli lagi.

#2 Rasa tersendiri

Perasa yang biasa peniaga burger gunakan untuk memberi rasa pada daging adalah perasa jenama Maggi. Ada yang buat sendiri guna resepi rahsia sendiri.

Daging yang dibuat sendiri boleh ditambah rasa dengan rempah ratus pelbagai. Mahal sedikit tidak mengapa. Asalkan sedap, akan dicari dan dibeli berulang kali.

#3 Extra servis

Jualan burger yang boleh mencecah lebih RM10 ribu sebulan tentunya bukan burger biasa yang hanya roti dilapik daging, soscili, sedikit timun, bawang dan tomato. Itu pun sudah cukup baik, ada yang hanya daging dan sos sahaja.

Peniaga burger yang dapat menjual 200 burger sehari akan buat tambahan coleslaw, sos lada hitam, jeruk timun atau bawang goreng karemel dan salad. Mereka memberi lebih untuk pelanggan.

Perkara extra inilah yang tidak ramai peniaga burger membuatnya. Dan peniaga yang ikhlas memberi extra servis ini akan diserbu pelanggan. Tidak hairan jika jualan boleh mencapai 200 sehari.

Seperti kata Dato’ Chef Li, penulis buku Jutawan Senyap, faktor kecil sebegini sebenarnya memainkan peranan untuk menarik pelanggan. Beliau juga kerap sarankan, lebih baik buat daging burger kita sendiri. Yang boleh ditambah banyak extra di dalamnya. Lebih sedap. Lebih digemari pelanggan.

Beliau memiliki lebih 20 stall burger yang kini diuruskan oleh anak beliau. Dan tentunya ada bisnes yang lain.

Gambar Dari Google

Anak Dato’ Chef Li ini, iaitu Aqif ada buat satu panduan untuk mereka yang nak buka stall burger ini. Panduan ini padat dengan ilmu kerana mereka memang tidak lokek dengan ilmu.

Kalau berminat cara nak buat bisnes 5 angka dengan burger, sangat sarankan

DOWNLOAD PANDUAN BISNES BURGER DI SINI SEKARANG JUGA!

Klik link di atas. Panduan ini dalam bentuk ebook. Bonus resepi buat daging burger patty pun diberikan juga. Ada bonus lain.

Anda boleh cakap…nak buat bisnes burger pun kena berguru? Nak kena panduan tu panduan ni?

Apa anda cakap itu betul. Tapi alang-alang bisnes, biarlah bisnes yang betul-betul boleh mengkayakan kita. Bukan sekadar menambah duit poket sahaja.

Dalam Islam, kita dituntut untuk berguru. Mahu dunia perlukan ilmu. Mahu akhirat pun juga dengan ilmu. Ada beza hasil ilmu dengan berguru dan tanpa guru.

Antara beza yang nyata, bisnes tanpa guru hanya boleh menambah duit poket. Sedangkan bisnes dengan berguru boleh mengkayakan kita, boleh menjadikan kita jutawan!

Kalau serius mahu buat bisnes burger, tambah ilmu berkenaan bisnes burger ini.

DOWNLOAD DI SINI SEKARANG JUGA!

Tidak rugi dapatkan ilmu dari guru yang betul.

Ikut 7 Langkah Ini Sebelum Mulakan Bisnes Burger Dan Jana RM 4-5 Angka Sebulan!!!

Dulu burger hanya boleh dibeli di pasar malam sahaja. Kalau nak makan burger kenalah tunggu bila pasar malam ada.

Sekarang gerai burger ada merata tempat. Bukan hanya gerai, kedai makanan tetap yang menjual burger, bagai tumbuh macam cendawan. Tetapi saya kekal sukakan burger di gerai sahaja. Sedap dan murah.

Berbanding 20-30 tahun dulu, rakyat Malaysia sekarang suka burger. Terutamanya generasi muda. Kesukaan ini membawa maksud, bisnes burger memang ada potensi memberikan keuntungan besar.

Jadi jika kalian mahu masuk ke dalam bisnes burger ini, jangan masuk semberono sahaja. Ikuti langkah sepatutnya.

Berikut ada 7 langkah yang kalian perlu beri perhatian sebelum memulakan bisnes burger, supaya langkah kalian boleh dikatakan langkah kanan!

7 langkah memulakan Bisnes Burger

LANGKAH 1 # Tetapkan konsep bisnes.

Mahu berniaga di gerai tepi jalan? Berniaga di pasar malam? Atau sewa food court? Atau buka restoren burger?

Untuk permulaan, elok berniaga di gerai dulu. Sama ada gerai tetap tepi jalan atau gerai pasar malam. Kumpul pengalaman dan kumpul duit.

LANGKAH 2 # Buat kajian pemasaran sikit.

Biasanya orang berniaga burger macam berniaga tomyam. Mula lepas tengahari sampai tengah malam.

Tapi kalau nak mula pagi, apa salahnya kan? Sebab ada mereka yang makan burger sebagai makanan tengahari.

Jadi kalau boleh, pacak gerai burger berdekatan dengan gerai tomyam. Kalau tempat berniaga jenis ‘mati’ pada waktu malam, nanti duduk termenung saja di gerai menunggu pelanggan.

LANGKAH 3 # Sekarang kaji siapa pelanggan pula.

Kajian pelanggan ni sebenarnya, berkait rapat dengan lokasi juga.

Peminat burger meliputi semua golongan masyarakat. Namun yang ramai adalah pekerja kolar biru. Jadi kalau buka gerai di kawasan rumah elit, agak-agak ramai atau tidak pelanggan?

LANGKAH 4 # Buat list sumber.

Buat list bertulis, bukan main congak dalam kepala.

Dari mana sumber kewangan untuk beli peralatan. Apa perlu beli dulu, apa yang kemudian. Di mana kedai alatan untuk beli alatan berniaga. Di mana kedai atau pasar berdekatan untuk beli bahan mentah dengan harga terbaik.

Buat juga list kekuatan, kelemahan cabaran dan sebagainya. Apa strategi yang boleh dibuat bila ada McDonald berdekatan. Bagaimana tindakan untuk memudahkan kerja, bila kedai atau pasar menjual bahan mentah agak jauh dari tempat berniaga.

Dan sebagainya.

LANGKAH 5 # Gunakan langkah 1-4 untuk tulis RancanganPerniagaan – RP

Mesti tulis RP dengan lengkap. Walau berniaga gerai, perlu juga ada Rancangan Perniagaan. RP atau kertas kerja ini adalah langkah berfikir besar untuk perniagaan masa hadapan.

Bila tidak dapat buat sendiri RP ini, upah mereka yang berkelayakan. Masukkan upah buat RP ini sebagai modal berniaga.

Yang paling penting dalam RP ini adalah rancangan kewangan yang detail. Sediakan buku kira-kira untuk catat duit masuk dan keluar sejak mula merancang lagi. Bukan sudah berniaga baru  mahu buat akaun keluar masuk duit.

LANGKAH 6 # Ambil tindakan untuk mulakan bisnes.

Daftarkan perniagaan burger! Dan minta lesen dari Majlis Bandaran Tempatan. Walau berniaga gerai, tetap perlu daftar bisnes dan minta lesen tapak niaga. Daftar bisnes dan lesen tapak ini adalah langkah awal untuk pergi kepada bisnes yang lebih besar!

Siapkan gerai dan beli barang-barang yang diperlukan. Bermula dengan gerai ini tidak rumit sangat berbanding bila buka restoran.

LANGKAH 7 # Mulakan pemasaran (marketing).

Buat hebahan online di wall facebook. Buka satu page khusus untuk bisnes ini. Sertai group bisnes di facebook dan whatsapp. Elok juga kalau bina satu blog untuk bisnes burger ini. Selain memuat naik status di facebook, catat perkembangan bisnes di blog.

Dan lain-lain cara marketing. Buat banner. Edarkan risalah. Bisnes perlukan pemasaran. Pelanggan perlu dicari bukan ditunggu. Beritahu pelanggan yang kalian menjual burger melalui pelbagai kaedah pemasaran.

= = =

Bagaimana? Mudahkan untuk mulakan bisnes burger.

Jika kalian masih rasa susah untuk memulakan bisnes ini, namun masih berminat dengan potensi bisnes burger ini….

Apa kata kalian miliki Panduan Lengkap Memulakan Bisnes Burger yang ditulis oleh anak kepada Jutawan Senyap Malaysia ini.

Ini panduan praktikal kerana penulis adalah peniaga burger selama bertahun-tahun di pasar malam yang mampu memberi pulangan ribuan ringgit sebulan.

KLIK DI SINI UNTUK MEMILIKI PANDUAN PALING LENGKAP MEMULAKAN BISNES BURGER UNTUK JANA PENDAPATAN LUMAYAN 4-5 ANGKA SEBULAN.